Maturizare emotionala
Conotatia cea mai clara a maturitatii emotionale, in majoritatea culturilor, tine de autocontrol si de abilitatea de a infrana reactiile emotive extreme. Maturitatea emotionala nu este un stadiu in care toate problemele sunt rezolvate ci este mai degraba un proces continuu de clarificare si de evaluare, o incercare de integrare a sentimentelor, gandurilor si comportamenului (The Penguin Dictionary of Psychology – 2002). Kaplan si Baron (1986) au elaborat caracteristicile unei persoane mature emotional. Ei sustin ca acesta are capacitatea de a rezista intarzierilor in satisfacerea nevoilor. Are incredere in planificarile pe termen lung si este capabila sa isi amane sau revizuiasca expectantele conform cerintelor unei situatii de moment.
Conform lui Bernard (1954) criteriile unui comportament matur emotional sunt: 1. Exprimarea directa a emotiilor negative 2. Cultivarea emotiilor pozitive si suportive 3. Dezvoltarea unei mai mari tolerante fata de circumstantele dezagreabile 4. Satisfactie crescanda obtinuta din raspunsurile aprobate social 5. Cresterea dependentei de actiuni 6. Abilitatea de a face o alegere si de a nu gandi ca o alta optiune ar fi putut fi mai buna 7. Eliberare de temerile nerezonabile 8. Intelegere si actiune in conformitate cu limitarile 9. Constientizarea abilitatilor si realizarilor celorlalţi 10. Abilitatea de a gresi fara a avea senzatia de esec total 11. Abilitatea de a recunoaste victoria cu prestigiu si gratie 12. Abilitatea de a evita experientele dezamagitoare 13. Abilitatea de a intarzia satisfacerea impulsurilor 14. Abilitatea de a se bucura de viata de zi cu zi.
O persoana matura emotional nu este visatoare si nu are dorinta de a fugi de realitate, este condusa mai mult de intelect decat de emotie. Nu are obiceiul de a se scuza mereu si nu ofera argumente pentru a motiva comportamentele sale nepotrivite. Dispune de un sistem adecvat de auto-perceptie si stima de sine si nu se limitează la propria persoana. Se gandeste la ceilalti si doreste sa mentina relatiile sociale. Comportamentul sau este caracterizat de o mai mare stabilitate. Nu arata schimbari bruste de la o emotie la alta. Un comportament emotional imatur se poate descrie prin urmatoarele caracteristici: persoana reactionează ca un copil, cauta compatimire, este orgolioasa, certareata, infantila, centrata pe sine, are mereu cerinte si se simte foarte suparata daca pierde (Gibb, 1942, Brogden, 1944 si Cattell, 1945).