Tulburari
de comportament alimentar
Sunt mama unei adolescente de 17 ani si sunt ingrijorata deoarece fiica mea a slabit 12 kg in ultimul an si mananca foarte putin, de teama sa nu se ingrase, desi e foarte slaba. Are 44 kg si e foarte mult preocupata de greutate. Nu stiu ce sa fac si cum sa o conving ca e foarte slaba.
Va recomand, pentru inceput, sa consultati un medic endocrinolog.Din cele relatate de dumneavoastra, fiica dumneavoastra poate avea o tulburare de comportament alimentar.
Care este inaltimea fiicei dumneavoastra? Pe baza informatiilor legate de inaltime si greutate se determina indicele de greutate corporala (BMI), care reflecta riscul somatic si tipul tulburarii.
Daca BMI are o valoare sub 18.5, diagnosticul este de anorexie nervoasa.
Pentru diagnosticarea anorexiei nervoase, e nevoie sa fie satisfacute următoarele criterii (conform DSM):
A. Refuzul de a mentine greutatea corporala normala, minima pentru varsta si înălţimea sa (pierderea în greutate ducand la mentinerea greutatii corporale la mai putin de 85% din cea sperata).
B. Frica intensa de a nu lua în greutate sau de a deveni grasa, chiar daca este subponderala.
C. Perturbarea modului in care este experimentata greutatea sau conformatia corpului propriu, nedatorata influentei greutatii sau conformatiei corporale, asupra autoevaluarii sau negarea seriozitatii greutatii corporale actuale scazute.
D. Amenoree secundara (absenaa a trei cicluri consecutive).
Daca persoana nu s-a angajat, in mod regulat, intr-un comportament de mancat compulsiv sau de purgare (varsaturi autoprovocate sau abuz de laxative, diuretice), atunci avem de-a face cu o anorexie nervoasa tip restrictiv.
Tratamentul specific al anorexiei nervoase include recuperare nutritionala, interventie psihosociala si medicatie.
Reabilitare nutritionala urmareste revenirea la o greutate in afara zonei de risc, normalizarea comportamentului alimentar, echilibrarea starilor de foame si satietate şi corectarea efectelor biologice şi psihologice ale malnutritiei.
Tratamente psihosociale vizeaza:
• determinarea persoanei de a intelege si accepta programul de reabilitare nutriţionala,
• intelegerea si modificarea comportamentelor si atitudinilor disfunctionale legate de alimentatie,
• îmbunatatirea functionarii sociale si interpersonale,
• explorarea comorbiditatilor prezente si cea a conflictelor psihologice ce întăresc comportamentele tulburarii.
Terapia cognitiv-comportamentala porneste de la ideea ca existenta unor patternuri de gandire dezadaptative duce la comportamente dezadaptative si la emotii negative.Tratamentul urmareste schimbarea gandurilor, patternurilor cognitive, cu scopul de a-i modifica starea emotionala si comportamentul.
Medicatie
Medicatia este folosita cel mai adesea dupa revenirea la greutatea normala pentru a pastra nivelul acesteia si pentru a trata diferite simptome asociate anorexiei nervoase.