Probleme
studentesti
INTREBARE
Sunt studenta, anul doi si ma confrunt cu urmatoarea problema: deoarece facultatea e in alt oras fata de locul in care traiesc parintii mei, am inceput o viata noua. Primele saptamani la facultate au trecut destul de bine, insa ma simteam pierduta, fara relatii, fragile .Sunt adesea singura in pauza dintre cursuri si la cantina, la masa. Am impresia ca sunt singura care e singura! Imi e teama sa nu fiu respinsa, dar nu reusesc sa fac eforturi ca sa vin in intampinarea celorlalti. Rareori sunt invitata undeva si, de regula, nu accept invitatia. La primele petreceri la care am participat, am fost capabila sa sustin o conversatie, dar numai dupa ce altcineva a initiat discutia. Nu ma duc la intalniri si refuz invitatiile pentru ca imi este teama de a fi respinsa de ceilalti. Evit toate situatiile in care nu m-as simti confortabil.
RASPUNS
Fara a da un diagnostic, ci doar pentru un cadru de referinta, situatia expusa de dumneavoastra descrie o fobie sociala, adica o teama exagerata si persistenta fata de o situatie care, in mod obiectiv, este nepericuloasa.
Reactia de evitare este inadecvata, pentru ca va impiedica sa intelegeti ca situatia care va sperie nu e deloc sau nu e atat de periculoasa pe cat va imaginati.
Pentru a intelege rolul negativ al evitarilor, va propun urmatorul exercitiu de imaginatie:
Imaginati-va ca un intrus intra in casa dumneavoastra si ca incepe sa va dea ordine: “pregateste-mi ceva de mancare”, “pregateste-mi baia”, “nu mai invita pe nimeni in casa”, “lustruieste-mi pantofii”. Daca va supuneti lui, credeti ca va mai avea intentia de a pleca? Probabil ca nu! La fel se intampla si cu fobia sociala: atat timp cat va supuneti acesteia, ea n-are niciun motiv sa va lase in pace.
Un aspect important: pentru ca obiectul fobiei sociale sunt oameni si nu obiecte sau situatii, acestia vor reactiona,la randul lor, la comportamentul dumneavoastra, fapt ce complica si mai mult situatia, conducand la fenomenul “profetiei implinite”.De exemplu, pentru ca va temeti de respingere, nu interactionati cu ceilalti, iar acestia inceteza sa fie interesati de dumneavoastra; rezultatul e ca va veti fi respinsa.Starea de disconfort pe care o traiti se transmite si celorlalti, care ajung sa nu se mai simta bine in compania dumneavoastra si astfel se mentine un cerc vicios.
Psihoterapia fobiilor porneste de la principiul ca atat comportamentul normal, cat si cel anormal, sunt invatate, dobandite.