Atacul
de panica

INTREBARE

Ma numesc Mihai D.  am 27 de  ani  si as vrea sa stiu cat mai multe despre atacul de panica.

RASPUNS

Cateva caracteristici ale atacului de panica gasiti pe site, la sectiunea “Dictionar”.

Simptomele descrise ii creeaza persoanei respective sentimentul de pierdere a controlului de sine, putand provoca teama de a lesina sau de a innebuni. Intensitatea subiectiva a senzatiilor traite, neputinta pe care o resimte persoana in a le controla, starea de alarma generata de aceste senzatii evoca iminenta unui pericol major, inclusiv pe cel al mortii.

E important de precizat ca primul atac de panica atinge intensitatea maxima, iar urmatoarele episoade pot sa fluctueze in jurul primului, ca intensitate.

Atacul de panica nu apare independent, ci in cadrul unei tulburari, este descris separat din motive didactice.

Elementul cheie al unui atac de panica il reprezinta interpretarea catastrofizanta a unor simptome fiziologice sau fizice. De exemplu, palpitatiile vor fi interpretate ca simptome ale unui atac de cord, ametelile ca semn al unui lesin apropiat, dificultatile de concentrare anunta un acces de nebunie.

Sunt trei elemente care mentin un atac de panica, odata declansat: atentia selectiva indreptata asupra senzatiilor fiziologice, comportamentele de asigurare si comportamentele de evitare.

INTREBARE

Ma numesc Maria P. si as vrea sa stiu  ce trebuie sa fac in cazul unui atac de panica. Am citit mai multe despre acest subiect, insa as vrea sa stiu cateva informatii utile, concrete, dincolo de teorii.

RASPUNS

E nevoie sa retineti urmatoarele:

  1. Chiar daca va simtiti ingrozitor, aveti o senzatie de irealitate sau nesiguranta, aceste stari nu reprezinta nimic decat exagerarea unor reactii normale la stres.
  2. Aceste stari nu reprezinta un indiciu al faptului că sunteti bolnava. Trairile respective, chiar daca sunt foarte neplacute si va sperie, nu sunt periculoase.
  3. Trebuie sa lasiti ca trairile respective sa se deruleze. Incercarile de a le reprima nu fac decat să le intensifice. In momentul in care se declanseaza un atac de panica, trebuie sa inspirati adanc si apoi să expirati prelungit, spunandu-va ca starile proaste va parasesc. Nu trebuie să luptati împotriva atacului de panica.
  4. Trebuie să faceti tot posibilul pentru a va simti cat mai bine. De exemplu, dacă va aflati pe strada, va puteti  srijini de un zid, dacă va aflati într-un magazin aglomerat, va puteti  refugia intr-un colt mai linistit.
  5. Daca acceptati situatia ca atare, lucrul de care va temeti cel mai mult nu se va intampla.
  6.  Trebuie sa va spuneti in gand, in mod repetat: „Nu voi cadea, nu voi lesina, nu voi muri, nu-mi voi pierde controlul”.
  7. Trebuie sa acordati fricii dumneavoastra timpul necesar pentru a disparea fara sa o luati neaparat la fuga.
  8. Este bine să priviti situatiile în care simtiti teama,  precum si starile dumneavoastra,  ca pe niste ocazii pentru a exersa autocontrolul.
  9. În astfel de situatii, este bine sa priviti in jur, sa fiti atenta la cladiri, la ceilalti oameni, la masini.
  10. Cand atacul de panica se produce, trebuie sa va relaxati, sa respirati profund, lasand lucrurile sa-si urmeze cursul.